söndag 31 oktober 2010

Busy























Får jag be om att få presentera Zettertjärns Busy Bee, Busy som hon kallas till vardags är en jakt cocker.  Cockern är en stötande och apporterande fågelhund.
Jag har fött upp 2 kullar med cocker. Mamman till A och B kullen heter Whaupley Skylark, vardagsnamnet är Kajsa.... Kajsa fick jag från UK i utbyte mot en Gordon setter. Kajsa kommer från de bästa working cockers linjerna i UK. En jaktcocker är en mycket lämplig hund om man är en aktiv person,de  gillar att vara ute i skog och mark , de är arbetsnarkomaner, älskar att arbeta , det kan vara apport, spår, jakt, agility, lydnad eller vad som helst bara de får jobba. Det är en liten hund med en enorm motor, en stor hund i litet format. Jaktcockern har lite gemensamt med Engelsk cocker spaniel, det är egentligen samma ras som utveckats åt olika håll. 



Dessvärre är det många raser som har gått det ödet till mötes ,  dess ursprungliga egenskaper har fått stå tillbaka för enbart skönhet, nu säger jag inte att det är så med Cockern , då jag vet allt för lite om rasen som helhet för att uttala mig om det. Sorgligt nog så håller detta på att hända med min favoritras Gordon settern , man ser allt oftare GS som är som små ponnisar, men päls som en afganhund och tom blick, dessa hundar döms ofta fram på utställning trots att det inte har de egenskaper som kännetecknar en stående fågelhund.

Jag har ett exempel när jag ställde ut en av mina absolut vackraste tikar, hon har fått CERT  & CK på alla sina utställningar förutom 2, en av dessa gånger var på Älvsjömässan för några år sedan. Den utländska domaren gav min hund en 2:a med motiveringen att hon var för liten (hon håller sig inom standard måttet) men att hon hade "good size for working .....  vad ska man säga ????  

torsdag 28 oktober 2010

Svensken som har blitt norsk!!

Jag och min syster Oppa


När man är STOR måste man vara snäll..det är min
storebror det...........



Bästa syrran :-)

































Ozzi jr är en mycket talangfull liten Gordon setter valp med She som mor och Kazzan som far. Ozzi kan till och med skriva mail , här kommer beviset :-)

Hei, hei Kristina.
Nå har jeg bodd hos Odd Remy og Kristina nesten en måned. Jeg liker de nye foreldrene mine godt.
Hver gang jeg ser de fyker halen min frem og tilbake. Den går rett og slett amokk. Den første uken i mitt nye hjem var jeg ikke alene.
Det var godt å ha søstern min Oppa her. Vi fikk leke hele tiden, både inne og ute. Tror min storebror Eros ble litt gal en liten stund der. Han mente vi ropte altfor høyt. Ett bjeff fra han og jeg blir muse stille. Han er god storebror. Jeg har nå funnet ut at hvis jeg tar tak litt godt inne på halen hans kan han ikke riste meg av. Da blir det Eros-rally igjennom hele huset! :)

Mamma har tatt meg med til en plass med flere hunder. Der får jeg godbiter hver gang jeg sitter, går på plass og kommer når mamma roper på meg. Det er veldig gøy og når vi er ferdig får jeg hilse på mange andre valper. Onkel Ulrik er han som forteller hva alle foreldrene skal si og gjøre. Han sier også at han skal ta meg med på jakt og når han snakker om dette henter han frem noe fjærete noe. Jeg vet ikke helt hva det er, men det er sikkert noe bra for det dirrer i hele meg når jeg ser den!

Jeg sover hver natt i buret mitt, der koser jeg meg. Har to andre senger også, en i stua og en på kontoret til pappa. Men aller best liker jeg å ligge i sengen til Eros. Der er det trygt der. Han passer på meg han. Ikke noe problem å være alene hjemme når jeg vet at han er der. Ellers går det mye i leking. Vi er også ute å går tur, men jeg går ikke like langt som Eros. Mamma og Pappa er flinke til å leike med meg, men veldig ofte vil Eros også være med. Han flyr rundt i hagen som en tornado og han er jo så stor. Når han gjør dette gjemmer jeg meg på terassen. Her om dagen så veltet han Mamma, hun lå med hele fjeset i gresset og når hun reiste seg så det ut som hun hadde spist salat. Jeg måtte jo le, det så jo så komisk ut!

Til lørdagen får jeg besøk. Det gleder jeg meg til. Da kommer Oppa igjen og vi skal leike hele dagen! :) På kvelden er det bare jeg og mamma som skal være hjemme. Pappa og Eros skal på noe bandy greier i Gøteborg. Skulle ønske jeg kunne vært med for jeg syns det er kjempe gøy med bandy. Mamma og jeg har dratt for å se pappa spille noen ganger. Da får jeg pledd og noen ganger får jeg tilogmed lov til å sove på fanget til mamma.

Var forresten hos Espen og Arve i mjøndalen i forrige uke. Der fikk jeg hilse på Syver, Trym og Trolla. Jeg så Izak, han var i hundegården sammen med mange andre som lignet på meg. Jeg ønsket han lykke til i helgen og jammen vant han ikke! :)



onsdag 27 oktober 2010

Flinga















Det kom ett mail från Flinga, somär kullsyster med Filuran, som bor i Norge, hennes husse är mycket nöjd med henne. Jag har fått rapport från domare som dömt Flinga på jaktprov att hon är en tik med fart och stil utöver de flesta. De behövs lite finjusteringar på dressyren . Flinga och hennes husse ägnar mycket tid till  jakt & träning och är ambitiösa  så jag räknar med att till våren kommer De att synas i prislistorna :-) 

 Jag blir mycket glad när Ni skickar in bilder och skriver några ord om Era Zettertjärns avkommor, Ni är alla välkomna ....

tisdag 26 oktober 2010

Filuran

Häkza, Pling, Mini & Filuran , 3 av dem har 1 UK idag










Idag kommer de ev nya ägarna till Filuran, som ska säljas. Känns så där just nu. Jag kommer verkligen att skärskåda dessa människor in i minsta söm, om de inte kan erbjuda henne det jag söker får de dessvärre åka hem utan hund ( vilket d iof sig ska göra hur som då hon ska vara kvar här till slutet av november )


Så tuff var jag inte när jag hade min första valpkull 1988.......

Kullen var en inte planerad parning och alla valpar var sålda, det fanns redan 2 hundar i huset (!!) och det skulle inte sparas ngn valp.  Jag bodde norr om Umeå på den tiden , ett par från mellansverige skulle hämta den ena tikvalpen som hette Anisette. När de hade kört de 60 milen för att hämta sin valp hade jag inte mod att säga att jag ansåg dem olämpliga att ha en setter.  De fick ta med sig valpen och jag grät floder, tänkte varje dag på hur hon hade det, ringde ofta och fick svävande svar. Då valpen var nästan 5 månader blev jag uppring av ägarna som vill lämna henne åter då hon var totalt omöjlig och  odresserad ( ??).  Ingen kunde bli gladare än jag, jag hämtade henne på flyget i Umeå, när hon hörde min röst innan hon kommit ut ur buren skrek hon hjärtskärande. Ut plockade jag ett benrangel....fy vad hemskt det var. När vi kom hem var den lilla valpen helt manisk på mat, stal allt hon kom över åt tills hon spydde. Jag fick senare höra at hon stått i en hundgård tilsammans med en vuxen älghund ,endast ett matfat sattes in en gång per dag, hur mycket mat kan den lilla valpen ha fått i sig.. Huuu jag ryser när jag tänker på det. Naturligtvis fick denna hunden stanna hos mig. Anisette blev stamtik i min uppfödning, hon blev bl a mor till NJCH Zettertjärns Krutt, SNUCH Zettertjärns Ditzie m flera . ,,,,,,



måndag 25 oktober 2010

Zettertjärns Izak

Den 12:e oktober fyllde Izak  (Z. Money Penny-Z. Panini) 2 år, det firande han med att ta 1 AK  söndag den 24/10 i Vestfold på lavlandsprov.  Izak hade 3  fågelarbeten , 2 med resning och ett utan res. Det var inte helt lätta förhållanden då det var kallt med frost i backen vilket  gör att fasanerna inte gärna kommer ut på jordarna . Det delades endast ut 2 x  1 AK under hela helgen.  Vid 2 års ålder har Izak följande premie rad 4 x 1 UK, 2 x 2 UK, 1 AK.
Tänk att jag öht övervägde att sälja honom som valp......    att han dessutom har en underbar personlighet gör inte att han blir sämre, lugn som en filbunke , ser ut som att han håller på att somna mellan släppen, en riktig kosegutt som fortfarande har en stor utvecklingspotential.

Även barn-barnen hade en bra helg på samma prov i Vestfold fick Hurrafjellets Belle-Belle 2 AK
 
( Z.Quezedillia-M Dollar)

På Mjösproven fick Björgsjitens Dått  (Z.Santi-Whiskey River Lucky Luke) 1 AK även han har såvitt passerat 2 år. 
Dåtts mor Santi och Izaks mor Money Penny är dessutom helsyskon. Det ska bli spännade att följa dessa unga hanhundar vidare i karriären

söndag 24 oktober 2010

Mina 3 musketörer

Omega
Omega
Okej

Otto

Otto

Okej & Omega

Okej

Otto













....... är 3 hanhundar från O-kullen, jag är helt imponerad över hur snälla dessa 3 de är, osedvanligt lugna. Naturligtvis har de sina stunder och visst är de busiga  så som valpar ska vara men de sover hela natten vaknar vid 6 då de vill ut och pinka , efter pinkning vill de fort in igen och sova, då sover de så länge som det är lugnt i huset. Alla mina vuxna hundar är mogontrötta och det ser ut som att småttingarna också hittat rytmen *gillar* 
Omega är till salu,en stor personlighet som har ett varierat språk redan, ett riktigt charmtroll. 
Okej kan vara till salu om det dyker upp en riktigt bra köpare som kan göra honom rättvisa och föra fram honom men jag är väldigt sugen på att ha honom kvar då han är en kopia av Kazzan.

Hundtur















Idag kände jag att några av mina hundar hade fått vara inaktiv för många dagar och då får det bli skogspromenad där ALLA får vara med. Normalt försöker jag fördela tiden så att alla får komma ut minst 3 ggr/vecka , försöker då vara ute minst 4 timmar i skogen eller på fjället (fjällturerna brukar dock bli betydlig längre :-))  Dessvärre har det blivit andra ting som måste ta min tid de senaste veckorna och då får det bli dessa massturer i stället, det ger mentalt trötta hundar då de måste gå och koncentrera sig hela tiden.


Vintertid är det så mycket lättare att motionera och hålla hundarna i kondition, jag åker skidor med 4-6 hundar som drar, resten springer lösa, på 3 timmar är både jag och 9 hundar trötta... börjar faktiskt längta lite efter vinter och skidföre. Måste dock investera i nya pjäxor denna säsong, de ska vara varma och tåla väta samtidigt som de ska vara stabila...någon som kan komma med  förslag???
 
Har provat många , Salomon hade en riktigt bra pjäxa för många år sedan men den slutade de tillverka så klart...de var väl för bra :-)

torsdag 21 oktober 2010

Svaga isar

is på dammen
Okej testar isen


vågar vi gå över??
fr vä Okej, Omega & Otto















































Vaknade upp till ännu en fantastisk höstdag,
 fruset i marken så man gå överallt, sol och blå himmel , vindstilla. Jag älskar hösten .
 Igår snöade det tydligen på många ställen , här hade vi dock fint höstväder, jag och valparna passade på att ta en liten
spatsertur i skogen, det var många hinder som skulle passeras, bäcken därman blir blöt om magen är riktig läskig ,de skulle nog helst vilja bli burna övermen grymma matte bara går  , då är det inte annat att göra än att slänga sig i  så man inte blir en ensam valp kvar. Min lilla favorit Okej är fegast :-)


Vinstamarkens Pino "GIN" född -86


Gin solar en fin sommardag 1986



























En ung Gin med "lillasyster" Marja




sonen Ego Boy har stulit Gin´s stånd....




















Den här tiden på året som är helt underbar är samtidigt den tid jag tycker det är jobbigt att vara ute med hundarna , jag är livrädd för dåliga isar, de vuxna hundarna har förhoppningsvis  så mycket självbevarelsedrift att de inte går ut på svag is men en het unghund hinner springa långt på en svag is innan de upptäcker att den inte håller..och då kan det vara försent. Det är min skräck att jag ska behöva se en hund som går ner sig på isen utan att jag kan göra något. Jag kanske ska låta de springa runt med flytväst tills att isarna blivit tjocka nog *skämt* 
 Det hela grundar sig på att jag för länge sedan var nära att råka ut för just detta, det var min första Gs Pino som var nära  att mista livet . Vi var ute en 1:a maj , när han såg  något intressant på isen, problemet var att han inte förstod att isen bara låg 50 meter sedan var det öppet vatten, naturligtvis ramlade han i, jag stod på land och försökte peppa honom att ta sig upp, han orkade häva sig upp flera gånger men fastande på sin manlighet, jag såg hur han blev tröttare och tröttare och till slut orkade han inte försöka längre. Jag orkade inte titta på heller utan gav mig ut på isen och ramlade i så klart.....  super tyckte Pino och började klättra på mig, vilket resulterade i att jag hamnade under vattnet, det gav mig oanade krafter till att lyckas häva upp hunden på isen , själv hade jag stora problem att ta mig upp.... Men som tur var såg någon mitt dilemma och kom till hjälp och vi kunde ta oss hemåt till en varm dusch och varma kläder.... Men min stora skräck är svaga höst-och vår isar. 

Min senaste present










Jag fick en present på posten häromdagen. Någon som kan gissa vad detta är??
Faktiskt så är den riktigt praktiskt......

onsdag 20 oktober 2010

Beslutsångest














.....har jag haft men nu är beslutet taget och jag kommer att sälja en av mina yngre tikar.
Varför det blev just hon?? För att jag tycker att flocklivet kan vara för tufft för henne, hon är väldigt ödmjuk och följsam. Å andra sidan är hon kanske en av mina bästa jägare, kan tänka mig att en och annan kommer att höja på ögonbrynet.... och tycka att jag gör mig av med "fel" hund. Men beslutet är mitt och jag unnar denna härliga hund ett gott liv där hon kommer att få mycket uppmärksamhet och slippa vara en i flocken.

När jag tar det svåra beslutet att sälja eller omplacera en hund utgår jag från att hunden ska ha det bättre i det "nya" hemmet än vad han/hon har det här och mina hundar har det bra, det negativa är att det är
många som ska dela på mig och min tid. De får dock mera tid och aktivitet än de flesta andra hundar får, de är inga hundgårds hundar utan ALLA bor inne, de får vara ute i fjäll/ skog flera ggr i veckan och de är älskade familjemedlemmar.

Hur lätt är det då att hitta ett nytt hem utifrån dessa kriterier .... eller som en finurlig "hundgubbe "sa till mig Du är mera noga med var dina hundar ska bo än vem du själv delar boende med .....och det hade han ju rätt i ;-)


Zigge



Här kommer en hälsning från Zettertjärns
Hilmar (Z.Money Penny-V'Joop) som numera kallas Zigge och bor i Umeå. Zigge har blivit en duktig jakhund som fungerar bra i alla sina jaktelement, numera fins det både Orre, Ripa & Fasan i frysen hos Zigges familj. På bilden ser vi en stolt husse med sin ivriga hund.

Sist jag såg Zigge var i Messlingen i lös djupsnö som tog udden av de flesta hundarna, för Zigges del slutade den turen i husses ryggsäck.....

torsdag 14 oktober 2010

Friskt



Idag är det snö på backen och friska vindar ute, själv är jag fortfarande förkyld.....onödigt, jag som aldrig brukar vara sjuk.
Jag klev upp tidigt i morse och gjorde upp eld, behövde massor av varmt vatten för att bada Kazzan som rullat sig i en gammal koskit....fy 17:on vad det luktade, fattade inte vad det var när han kom in i går kväll efter kvälls kissningen, tyckte det luktade konstigt men var för trött för att orka kolla vad det var, vaknade kl 5 när Kazzan ville komma och sova på min arm som han alltid vill på morgonskvisten. Nej, han fick inte sova på min arm, jag masade mig upp och eldade, kl 6 hade jag badat 3 hundar, tog Filuran och Bleika på samma sväng. Nu luktar det vanilj schampo i hela huset , mycket bättre än koskit :-)

Fick en länk till en Gordon settter sida i
Tjeckien, innehavaren av sidan har flera fina GS , en av dem heter Aron och är e. Gin (Z.Panini) . Aron är godkänd avelshund i tjeckiska Pointer och Setter klubben. Det är fantastiskt skoj när mina blodslinjer lämnar positiva spår efter sig i andra länder.

tisdag 12 oktober 2010

Emils barn


Emil

Ensay Oren

Oren

Breena

Breena (kullsyster t Oren)
















Zettertjärns Emil flyttade till England och senare med sin ägare till Skottland , år 2002 han var då 10 månader. Vid omregistrering till Brittisk KK fick kan namnet Zettertjärns Emil of Ensay, han har tränats och tävlats av innehavaren till Kennel of Ensay som även äger Emil. I början gick det trögt för Emil, det var mycket att lära, att hålla ordning på kropp och ben när man springer så mycket fortare än de flesta andra samtidigt vara koncentrerad och ha ordning på nosen när det finns så mycket vilt och dessutom ha en regelbunden revieringen stort anlagd på bredden och med 10-15 meters lucka. När de har fågel i nosen ska de inte följa strålen rakt fram i 100 meter utan helst reviera sig fram till ståndet, resa behärskat, gärna en fågel i taget om det är en kull samt vara helt komplett lugn i flog och skott. Att gå förbi fågel är en "dödssynd" på Brittiska jaktprov , därför gäller det att ha systematisk reviering så de inte missar en fågel, med komplett lugn menas att de inte får röra så mycket som en tass. Det gick trögt för Emil innan han fått ordning på allt men så småningom började premierna ramla in
. Han har bl a vunnit Breed Stake 3 år på raken, 2009 blev han nummer 2 i Champion Stake (Brittiska Mästerskapen) Emil har endat tävlats på Grouse (ripa) upp på Hedarna i Skottland och Norra England, i år blev han dessvärre skadad innan provsäsongen men tillfrisknade lagom tillatt vinna Breed Staken, dessväre fick han inte tävla i Mästerskapen då ägaren inte kunde ta sig dit p g a en havererad bil. Nu är beslutet tagit att Emil ska pensioneras från Jaktprov och få bli jakthund.


Emil har används ett fåtal ggr i avel och med bra resultat , han tycks ha nedärvt egenskaper som fart och stil, vilket är vad många GS i Storbritannien saknar. Det är med stolthet jag kan konstatera att i år så har 4 av hans avkommor blivit meriterade på jaktprov i Storbritannien Clitters Lerryn har fått 1st (u. Clitters Jade) , Ensay Selkie 1st, Ensay Tiva 2nd och Ensay Oren COM (u .Ensay Ruby Ludstar)


Foton på några av Emils avkommor

Svåra val



I dag är det vinter i luften, dags att byta till vinterdäck och ta in trädgårdsmöblerna som användes så sent som i fredags. Träden är avlövade och fåglarna både på fjäll och skog är oroliga men blir det vitt på backen av snö kommer det att finnas många fina jaktdagar kvar.



På bilden ser Ni Pling som numera är en kär medlem hos familjen Lunder i Norge, en stolt hund med sin första tjädertupp (??) Pling såldes för knappt ett år sedan och det är otroligt skönt att få återkoppling och se hur bra hon har det. Det är för mig en stor vånda att sälja vuxna hundar, men ibland måste det bara till annars skulle jag inte rymmas här hemma p g av alla hundar och ibland måste man även inse att JAG inte är den bästa ägaren för just denna hunden och att alla hundar inte passar att bo i flock. De som hellre avlivar en frisk hund än att någon annan ska få ha glädjen av att ha denna hund och kanske nå framgång med den har jag ingen förståelse för. Ingen blir gladare än jag OM någon lyckas med och har glädje av en hund från min uppfödning.


Just nu är det för många hundar här hemma för min nuvarande förmåga, jag har många funderingar på hur jag ska lösa situationen , vem som ev ska säljas eller lämnas bort. Måste även tänka framåt.....

måndag 11 oktober 2010

Helgrapport





















Det blev en snartur till Ramundberget i helgen, åkte hemifrån 4.15 på lördagsmorgonen för att landa hemma igen vid 8 tiden på kvällen. Man kan undra om man är riktigt klok som kör 60 mil tur och retur över dagen. Mellan bilresorna startade jag Bleika i SKL, kände med en gång i första släpp att hon var FÖR taggad, fick verkligen jobba för att hålla henne i marken, släpp 2 och 3 gick hon mycket bra för att braka iväg allt för långt ut i 4:e släpp. Nåja, jag kan förstå henne, det har blivit allt för lite tid på hundarna de senaste 2 veckorna!!
Vi hade ett fantastiskt höstväder ,  solen värmde och vi hade en trevlig dag i SKL.

I ÖKL var det Z.Chiva  "Saga" som skulle kunnat göra det helt stora, hon hade toppsök, finnes i stånd, får resa tillsammans med partner, lugn i flog och skott , men fallapporterar......onödigt att göra det på prov när hon inte gör det på jakt. Men en  2:a i ÖKL är en mycket fin premie. GRATTIS till Putte och Saga. 


Idag har vädret återgått till det normala, blåst och  regn med snö  i luften gör att man helst vill stanna inne och elda i  brasan....och så blir det!!!!