torsdag 27 oktober 2011

Valpliv



Jag måste ha de snällaste tikarna i Gordon setter världen...förra helgen bad jag Mim hålla igen tills att jag var hemma igen ...och det gjorde hon . När jag anlänt hem klämde hon fram 5 valpar varav 3 tikar helt perfekt.


Ditzie har sett gigantisk ut,hon har 65 dagar på måndag men med tanke på hennes storlek gissade jag att hon inte skulle kunna vänta så länge. Att jag skulle på domarkonferens denna kommande helgen har varit bokat i nästan 1 år men med tanke på Ditzie's nedkomst så insåg jag att mina planer förmodligen måste ändras, men jag bad Ditzie så snällt att OM hon kunde valpa på torsdagen så skulle jag bli sååå glad, så klart vill Ditzie göra sin matte glad så hon valpade på torsdagen och dessutom på dagtid.  Det blev 11 valpar, en tik kom ut fel väg med baktassarna först och dessvärre var hon dödfödd men 10 stora fina valpar på runt 400 g varav 6 tikar, det var fantastiskt bra. Nu ska vi alla ta en välbehövlig vila. Jag ska bara packa väskan inför morgondagens flygresa först. Tack Ditzie för att du fixade så att jag kunde åka ;-)

onsdag 26 oktober 2011

Underställ






Idag tänkte jag rekommendera varma , sköna och snygga underkläder. Då jag ca 300 dagar per år går omkring i underställ så är det trevligt om de förutom att vara varma och sköna även är snygga.Mina favoriter är underkläder från Kari Traa och Aclima, där min Aclimaundertröja med hood är min stora favorit tillsammans med Aclimas närbrynja för damer, dyrt?? Javisst men de håller i en evighet och de är värda varje krona då jag hatat att frysa. Både Kari Traa och Aclimas underkläder är gjorda i finaste ull som inte kliar eller sticks, vilket gör att man inte behöver tvätta sönder dem, lite vädring någon gång så håller  de sig fräsha och det räcker att man tvättar dem under den perioden i mitten av juli till mitten av augusti när man förhoppningsvis inte behöver använda dem ;-)


Kläderna finns bl a här Kari Traa och Aclima

tisdag 25 oktober 2011

What a wonderful day










Vilken underbar höstdag, strålande sol som värmer gott efter en kall ,stjärnklar natt med norrsken. Tänk vad mycket det blir gjort sådana dagar.
Idag har bilen fått sig en uppfräshning efter den senaste trippen, det har en tendens att bli lätt lerigt när hundarna gjort sina släpp på nyplöjda åkrar . Alla hundar har fått en rejäl springtur på några timmar, fåglarna har fått städat i sina hus och voljärer och jag har höstpimpat runt huset. Har även hunnit med att sitta på trappen i t-shirt, tagit en fika och njutit av utsikten.
Ditzie liggre mest i solen och slappar, hon stönar och stånkar och känner sig stor och otymplig. Hon är gigantiskt stor, antingen är det vääääldigt stora valpar eller så är det väldigt många . Jag har lovat henne att inte lägga ut några bilder i hennes nuvarande tillstånd ;-)


söndag 23 oktober 2011

En tripp till plattlandet


















Då är vi hemma igen, det har varit 4 intensiva dagar i mellan sverige. Jag började min tripp med att träna på finfina marker med mycket bra med fina fåglar, rapphöns och fasaner, där fick vi även sparring av husfolkets hundar. Tack för att vi fick komma.
Tidigt på fredagsmorgon fortsatte jag färden upp mot Norrtälje och Stensta för att starta på fältprov. Det var ett trevligt prov utöver det vanliga med fantastisk trevlig tävlingsledning som hade fixat gemensam utelunch och fika. Trevliga marker som hade bra med fågel, även här var det friska fina fåglar både rapphöns och fasaner. På fredagen var det SKL hundarna som skulle ut, Häkza slutade som nummer 4 efter 2 fina fågelarbeten ett på fasan och ett på rapphöna, Häkza var den som hade gjort bäst ifrån sig under träningen också, det var igen överraskning att hon lyckades denna dag. Fredagskväll tillbringade jag utanför Grisslehamn hos goda hundvänner där jag bjöds på god mat och dryck samt en sovplats. Stort Tack för det.
Lördag var det Unghundar och Öppen klass som skulle ut på prov, jag startade Godis i ÖKL  i och Tasha i UKL. Godis ( Gniztra) blev ganska rå under mina träningsdagar och det gick som jag befarade, jag fick inte stopp på henne efter ett bra sök som resulterade i ett fint arbete på fasan. Men jag är ändå helnöjd med Godis hon har visat att det finns mycket att hämta i den lilla hunden.
Tasha hade varit väldigt duktig under träningen, haft flera fina situationer och även någon stöt där hon visat upp full respekt, under dagen kan man säga att den respekten flög sin kos och jag bestämde under hennes tredje släpp att jag skulle dra henne efter det släppet, jag såg hur det brann i skallen på henne. I slutet av släppet fick hon ett stiligt stånd, på resningsorder reser hon över vägen och tar ett nytt stånd, ny resningsorder , Tasha reser djärvt och jag kan med hjälp av alla mina röstresurser stoppa henne. Det blev 3 UKL och jag slapp dra henne från provet :-) 
För resultat och bilder se MFK

Första premien för O-kullen

Lördagen på Vestfold II pröven lyckades  Zettertjärns Ozzi ( Z.She-Z.Kazzan) med att få sig en 3 UK. Förd av "morbror" Ulrik och ägare Kristina .Stort Grattis , mycket bra jobbat !!

måndag 17 oktober 2011

FTCH



Häromdagen städade jag ett skåp.  Ni vet ett sånt där skräpskåp där man bara slänger in saker som man inte har tid med för tillfället. 
För drygt ett år sedan dök det upp ett hårt kuvert från The Kennel Club i min brevlåda. Gissa om jag blev överraskad när detta Diplom låg i kuvertet. Som uppfödare till en Champion skickar alltså Kennel Klubben i UK per automatik ut ett uppfödardiplom helt utan kostnad. enormt uppskattat och ngt för SKK att ta efter :-) Som det är nu får man vänta i flera månader efter det att ansökan skickats in och till en kostnad av dryga 300-


Jag tror att Emil är den första svenskfödda GS som blir FTCH i Storbritannien, någon som vet säkert??
Emil har även börjat sätta sina spår på  GS i UK, av 20 premier som tagits av GS under 2011 står hans avkommor för 8 jaktprovspremier av 5 olika hundar från 2 olika kullar.
De premierade är:
 Ensay Oren(Clitters Ruby Ludstar) 1:st Novice, 1:st Open , 3:rd Open  äg/för: Penny Darragh

Clitters Fern of Breightonside (Clitters Jade) 4:th Novice för/ Mr R Whitworth
Clitters Lannie (Clitters Jade) 3:rd Novice, COM   äg/för Ms Sara Chichester (Raynor)
Ensay Tiva ( Clitters Ruby Ludstar) 1:st Novice   äg/för Mr D Longworth
Ensay Selkie ( Clitters Ruby Ludstar) 3:rd Open äg/för Dr S Clarke


Dessutom har Penny Darragh under året meriterat sin Ensay Hot Toddy (FT CH Wedellsborgs Aja of Ensay-FT CH Clitters Blackthorn of Ensay) med 2:nd Open, 4:th Open och 3:rd i Champion  Stake samt sin 
Nifty Ninka (FT CH Wedellsborgs Aja of Ensay-Highland Paddy of Ensay) med 1:st Open Stake


Om Ni funderar över premierna så är det så att i UK är alla klasser konkurrens, alltså som våra Segrar klasser, endast en hund kan få 1:st. De olika klasserna är Puppy , Novis, Open och Champion stake. Champion Stake är alltså deras Mästerskap, för att få starta där måste hunden ha 1:st i Open, Novis är nybörjarklassen där alla hundar måste starta, för att flyttas upp till Open måste de få  en 1:st i Novis ( osäker på om det räcker med 2:nd). De har även en Puppy stake men få startar där då det är en konstig ålderindelning som jag ej är säker på....


Clitters Lannie (Lana)






Prazzel 6 månader



















Då har Prazzel och hennes syskon passerat 6 månader ( Z. U-Hell-HurraFjellets Troy). 
Prazzel är en härlig individ som är väldigt tillitsfull och enormt förtjust i sin matte :-)
Hon är en mjuk tjej som har väldigt lätt för att lära.  Hon tränar gärna på egen hand på husets duvor när de sitter på gräset och äter, står och smyge, reser djärvt......... och stoppas sedan av duvburen . I går fick hon prova på duvorna ute på lägdan, ståndet är i alla fall på plats, tror inte att söket blir något större problem heller. Jag är mycket förtjust i denna lilla varelse som är så full av energi och så samarbetsvillig, ser fram mot snälla vinterripor och en mera utväxt Prazzel 

The Yorkshire Gundog Club 15th July















Gissa rasen??
Foto: Susan Stone

Godis


















Godis är som Ni kanske förstår en Gordon Setter, hennes pappersnamn är
Zettertjärns Gniztra ( Z Razka-Mount. Dollar, född 2008)
Hon har bott här hos oss sedan i somras då hon av en mycket trist anledning fick flytta hit. 
Efter att ha stått mer eller mindre stilla sedan förra hösten är hon nu i supertrim, det har blivit många timmar på fjället och i skogen för henne.
Godis är en liten tik ,otroligt söt, alltid pigg, alert och glad. Hon häller en väldigt hög intensitet i sitt sök som dock fortfarande är  minsta laget för fjället i min smak, söket har dock ökats på under hösten så det finns säkert mera att hämta hos henne. I skogen går hon helt utmärkt och på fältet ser hon mycket trevlig ut. Hennes stånd är väldigt stramt och hon är en villig resare som apporterar OK.
I flocken är hon väldigt ranglåg och tar inte alls för sig men det tycks inte bekymra henne det minsta. Men Godis är nog ingen flockhund så vi får se hur det utvecklar sig för hennes del, kanske blir hon till salu ......

Godis har 3 ÖKL på jaktprov och Very Good på utställning

söndag 16 oktober 2011

Ännu är det höst

Vinter är på väg
men ännu bjuds vi på fantastiska höstdagar.
Jag , Bleika och

 Häkza tog en tur till skogen
för att leta efter skogsfågel, vi hittade några
men de var allt för lätt  på vingarna
Det blev dåligt med vilt med hem men desto
 mera "vilda" kantareller
Det här blir många värmande portioner med kantarellsoppa
att njuta av i vintermörkret

onsdag 12 oktober 2011

I kullen

Grattis till I kullen som fyller 3 år idag.
Iza, Izzie, Izabella, Izak, Irgaz, Izor och Iz . Hoppas Ni får en aktivitetsfylld dag och något xtra gott till middag :-)



















Foto: Den normalt näpna och söta Iza i sitt esse 
Fotat av matte Anette

tisdag 11 oktober 2011

Valpar på gång




Ditzie med moromor Hedda ( Z. Magica de Hexz)















Hedda, Ditzie och Mim ( tre generationer)






























Nu kan jag börja glädja mig till valpning, Ditzie börjar bli ganska rund om magen och det är helt klart valpar i henne. Hon är en ganska stor tik och bär valparna långt fram, inte tycks hon vara ett dugg besvärad av den växande magen ännu så länge, hon hänger med som vanligt.  Hon börjar dock bli ganska bossig, sådär som blivande mödrar brukar kunna vara .... :-)
Valpar väntas de första dagarna i november.
I mitt tycke är sena höst valpar det optimala, de hinner komma ut på snälla vårripor i April där man kan börja lägga grunden inför hösten. Man har hela sommaren på sig att jobba med lydnaden för att sedan ta med dem ut på snälla höst ripor i augusti, de får vara unghundar i 3 säsonger. För de som har ambitioner om högstatus prov för Unghundar har de som är födda sent på hösten en hel höst extra på sig för att samla på sig erfarenhet jämfört med de flesta andra.
Men till syvende och sist är det de chanser hunden får som avgör hur bra den ska bli, desto mera man är ute med unghunden desto mera erfarenhet får den och det kommer att löna sig i längden vare sig den handlar om att få fågel i säcken eller föräras  jaktprovspremier.

måndag 10 oktober 2011

Bättre än en katt

Måste berätta om min söta,väna lilla Mim som är ett som ett får i ulva kläder. Jag undrar om hon inte har lite kattgener i sig, hon är helt galen i smågnagare, intenär vi är på jakt men här hemma. Hon kan sitta och stirra på en fläck på huset där en mus sprungit in i timmar och när den visar sig är hon snabbare än en kobra på att nypa dem. Jag är väldigt glad för att hon inte äter upp dem , däremot vill hon gärna visa upp sin duktighet genom att samla ihop dem på sitt favoritställe på gräsmattan. Härom morgonen när Mim hade varit ute på egen hand en bra stund , snubblade jag över en hög med lämmlar som låg på "lit de parade" utanför dörren, jag räknade till 41 lämmlar plus de som hon inte hade burit fram för översyn av chefen (mig) .Hon hade fått ihop dryga 50 lämlar på sin lilla morgonjakt. Efter den dagen har det varit väldigt tomt  på dessa små gnagare med storhetsvansinne :-)



fredag 7 oktober 2011

NM lavland

Izak 
















I dag håller Prazzel tummarna för pappa Troy som startar på NM lavland, Troy var även med på Gordon setter laget som blev 3:a i  NM lag i går.


Själv håller jag även tummarna för min finaste Izak som även han startar  på NM.
Jag skulle gärna ha varit där själv men orken räckte inte ända fram, det får bli ett annat år.



He...jag hann inte ens lägga ut detta innan jag fick sms om att de båda var ute.....jaja, sånt är hundlivet ;-)

onsdag 5 oktober 2011

Alla känner apan....

Ibland kan det  vara positivt att vara "apan" , den här gången blev det ett lyckligt och snabbt slut tack vare att "alla" ringer mig om det handlar om en Gordon Setter. 
I lördags morse var det ett missat samtal på min mobil, numret  var i närområdet men inget nummer jag kände igen. Jaja, tänkte jag om det är något viktigt ringer de igen. 
Lite senare ringer min mamma och undrar om jag har någon hund borta  för det var någon som ringt henne som hade hittat en Gordon setter tik men det var flera mil från mig så jag tänkte inte mera på det. 
På kvällen ringer det en Norman som är intresserad av att tinga valp, han berättar att han har en hytta i "närområdet", han berättar även att han har en GS tik på12 år men att hon försvunnit från hytta på morgonen....aha, vi redde ut var deras hytta låg och så säger jag att då vet jag var din hund finns...... det blev helt tyst i luren , det var den andra anledningen till att han ringde mig OM jag skulle ha hört något om någon borttappad Gordon. Norrmannen fick telefonnumret och det kändes skönt att den 12 åringa tiken skulle komma till rätta. Efter en liten stund ringde den samma Norrman upp mig igen.....   Det fanns ingen Gordon setter på det numret och de förstod inte vad han pratade om....  men vad konstigt , de har ju ringt både mig, min mor och bror.....
Ok, jag ringer upp dem, en dam svarar , jag presenterar mig och hon förstår då genast vad det gäller ???  Jag säger att det är inte min hund utan den tillhör en Norsk familj.....  då börjar kvinnan i andra änden av luren att skratta och berättar att hennes man nyss fått ett telefonsamtal från en norrman som var golv sättare...???  Han förstod inte alls vad den mannen ville honom utan konstaterade att han måste ha ringt fel....  Haha  gordonsetter och golvsättare kan bli ganska lika i språkförbistringen mellan det norska och svenska språket ..... hon bad så mycket om ursäkt och talade om var hunden fanns. Slutet gott, allting gott för familjen som fick sin hund tillbaka efter en orolig dag ;-)




söndag 2 oktober 2011

Provresultat















I helgen har det varit skogsprov i Älvdalen, enligt uppgift var det mycket bra med fågel i Älvdals skogarna  i dag. Zettertjärns Maffia ( Z.Razka-Z Bacchus) fick ett fint 2:a pris i UKL efter arbete på en orre. Maffia ägs av Niklas & Maria Köhler.
Stort Grattis till Maria som förde Maffia idag.