måndag 30 september 2013

Min Super Ztar

Att få sin unghund jaktprovsmeriterad är alltid en speciell och härlig känsla och det är naturligtvis det som är målet med att vi startar våra hundar på prov, men hur det nu än är så är det bara ca 20 % av de startande hundarna som lyckas med det. De flesta avslutar dagen med 0 pris.
Att få pris på sin unghund är ett litet kvitto på att vi är på rätt väg, själv tycker jag det är otroligt roligt och spännande med unghundar. 
Det är förmodligen därför det oftast blir en valp som stannar hos mig i varje kull, dels för att jag är nyfiken på om parningen ska bli det jag hoppas och tror att den ska bli dels för att jag tycket att det är så förbaskat roligt att träna unghundar.

Att döpa en hund till Super Ztar sätter en viss press på ägaren :-) , helst när föräldrarna båda är JCH och många hade stor tro på kombinationen.
Jag har hela tiden sagt att dessa valpar blir inga unghundstjärnor, att söket troligen inte håller måttet förän de närmar sig 2 år....... för så var mamma Bleika. Det tycks stämma bra på avkommorna också. Super Ztar har passat väldigt bra in på mitt siande men hon har mognat mycket i höst och ibland gnistrar hon till rejält söksmässigt. Det som jag gillar väldigt mycket hos henne är intensiteten i hennes sök, hon är ingen enorm storsökare men det är 100%  insats i det hon gör och vad det lider blir nog söket stort nog.

Jag hade tidigare i höst lovat att jag skulle komma till Älvdalen och döma, jag kan ärligt säga att det  var något jag ångrade rejält när det närmade sig. Efter att ha flackat runt sedan i mitten av augusti längtade jag efter en helg hemma i lugn och ro.
Men lovat är lovat.
På lördagen dömde jag ett parti och fick dela ut en 1 ÖKL/HP, skönt!! Det är verkligen urtrist att gå och döma en hel dag och inte få dela ut några premier. Det hade kunnat bli flera premier men bromsarna var inte helt justerade på alla hundar.

I går , söndag startade jag unghundarna Stållan och Mella. Båda sökte fint och fick fin kritik av domaren. I sitt andra släpp hade Stållan (SZ) några markeringar som hon löste för att strax strama upp sig i ett fint stånd, hon korrigerade sig flera gånger och blev allt lägre för varje gång, jag och domaren fick tänja på stegen rejält för att hänga med i svängarna, hon tar ett nytt stramt stånd, jag ser ripor springa framför henne och reser i nedförsbacke, hon är inte nödbedd utan reser djärvt och precis riporna och är lugn i flog och skott.
Oiiii, vad glad jag blev över hennes fina fågelarbete, det var inte många hundar som lyckades med fåglarna under helgen så jag var enormt nöjd med hennes insats. 
Stållan fick komma ut i ytterligare ett släpp innan hon blev avslutat med 1 UKL/HP. 
Om jag var glad, Ni kan ju gissa !!!????? ;-) ;-) ;-)

Mella då, ja hon gjorde allt för att hitta en fågel men dessvärre fanns det inget i hennes släpp, hon hade förtjänat ett fågelarbete efter sitt fina sök och den arbetsinsats hon gjorde.

Nu har jag anmält unghundarna till start på fält i oktober, det ska bli spännande. 
Det borde i alla fall vara rätt säkert med chans på fågel på det provet, hoppas hinna med en liten träningstur på fältfågel innan start.

Foton: @super ztar 












Nikez tillkommande

Här kommer en liten presentation av Nikes "kille"

Brando är en hanhund av den mindre och lättare modellen.
Han är väl meriterad på jaktprov,på skog och fjäll.
Han har inte så många kullar och valpar efter sig och han innehar den blodslinjer som jag tror kan passa bra ihop med Nikez.
De avkommor han har är fortfarande väldigt unga men flera av dem har börjat röra på tassarna och visat sig på prislistan.


SOLHEIMFJELLETS BRANDO NO34088/09
Far:     KVÆNANGSFJELLET'S KYROS
Mor:    BRØTTEBERGET'S BELLA 
Född:  25/1 2009
HD:     Fri B Index 111,2
PRA:   Clear (ev.valpar blir Heditärt fria från PRA)
Höjd:  62 cm
Utställning :EXCELLENT, CERT, CACIB
Jaktprov:  2 UK, 2 X 1 AK (fjäll), 1 AK (skog),1 VK, 2 VK + div VK premier

I  morgon ska Nikez få lift söderut för att få möta sin tillkommande på hans hemmaplan.
Vi får hoppas att hon är överens om mitt val och att tycke uppstår.

Foto: Björn Pahlm










torsdag 26 september 2013

en Bond

I helgen träffade jag även på denna söta kille, Vagabond 16 veckor, han var med och gick på fjället i 2 dagar under helgens jaktprov i Bruksvallarna.
Bond som han kallas är bror till mina tre musketörer och alltså efter Bleika och Basile.





Helgen som gick

Det var olidligt spännande att få rapporter som kom från Norska Derbyt under söndagens final. Qaxzig lämnade Derbyt vid 5 tiden på em med flaggan i topp, han stod och reste , fick inte upp någon fågel men under utredning lättade ripan , Q var komplett lugn men det räknades som en stöt. Men Q gjorde vad han kunde, stort Grattis till Kenneth och Qaxzig för Er insats i Derbyt, jag är stolt över Er. Mycket skoj att det var en GS som vann till slut,
Grattis till Porsangerviddas Black Hunter som vann ND 2013.


Själv startade jag mina unghudar, Stållan och Mella på provet i Bruksvallarna, de hade båda sina chanser på fågel men fick inte till något, trist. Jag kanske inte ska ha så stora krav på dem med tanke på att ingen hund på varken mitt parti eller det andra partiet fixade sina fåglar...men irriterande är det.

På måndagen startade jag samma duo på skogsprov, det var skoj att se Stållan som verkligen gick flott i skogen, dessvärre hade ingen av dem minsta lilla fjäder i sina släpp.

Det känns som att den här hösten går till historien med lite och svåra fåglar under jaktproven. Vi får se hur vi ska lägga uppresten av säsongen.....

Nikez som också startade i helgen och rök ut på en stöt, där hon var lite orolig. I måndags började hon löpa och hon kommer att paras på denna löp, hane håller jag som bäst på att kolla upp, återkommer om detta.



fredag 20 september 2013

Håller hårt

Jag kommer att få kramp i tummen i morgon, ska sitta hemma och vänta på resultat från Norskt Derby där alla tre från Q kullen gick vidare till morgondagens semifinal,  starkt jobbat av Qaxzig, Qajza och Qillen.
Det vore fantastiskt om en av Er kunde få lyckas i morgon ❤❤❤

Hade anmält Bleika, Ditzie och Häkza till SKL i Bruksvallarna i morgon, Ditzie är halt och av olika anledningar orkar jag inte åka ner i morgon. Sofia med kullsyster Blaze tog med sig Bleika och ska starta henne, ojne vojne känns väldigt jobbigt att skicka iväg min prinsessa, HUR ska DET gå ????

Hur som på söndag ska jag vara på plats i Bruks och starta Stållan och Mella men i morgon blir det en tuff dag på hemmaplan.






torsdag 19 september 2013

Trio på vift

Som jag berättat tidigare behöll jag tre tikar från den senaste kullen med Bleika och Basile, denna trio är nu ca 15 veckor.

Jag kan nog säga att de haft en bra start på sitt liv genom att födas på våren , vilket gör att de fått massor av utevistelser och ett fritt valpliv, där de får röra på sig utifrån sina egna behov och mognad.
Vid 10 veckor fick de följa med till fjälls i en månad där de haft ett lyxigt liv med fjällmark under tassarna och de har redan både sett och nosat på den spännade ripdoften på sina små turer i marken.
De är egentligen ganska olika varandra , i alla fall om jag ser till exteriören. Det är väl inte helt otroligt att en av dessa kommer att bli till salu vad de lider men ännu så länge är det ingen av dem jag vill utesluta ur min flock. Om jag endast ser till exteriör vore det rätt självklart men lilla Vamp som är minst av dem är nog den som har mest Bleika i sig just nu.

I går var vi ute på långtur i skogen i det fina vädret därav dessa bilder, några är väldigt misslyckade men blir rätt roliga därför :-)
(ställ muspekaren på bilden så kommer texten upp)












onsdag 18 september 2013

Jaktprovssäsong

Vi startade säsongen den 6 september i Norska Ljördalen på Gordon Castle, jag hade anmält Tasha och Nikez i AK ( Öppen klass) i sista stund så slängde jag med en anmälan på Prazzel som också har passerat över till vuxenklassen denna säsong.

Jag hade stor tro på Nikez och Tasha, att de skulle kunna göra något stort, i Prazzel's fall såg jag det mera som miljöträning när jag ändå åkte.
Det var en varm helg och det blev mycket stötar och missbrukade chanser för hundarna på mitt parti. 
Viltfinnarförmågan har varit Prazzel's varumärke genom hennes unghundstid och den ser ut att hålla i sig. Prazzel hittade en kull ripor som hon stod för, dessvärre kom partner in i situationen och körde upp kullen, i hennes senare släpp hade hon en stöt med respekt och dagen avslutades med 2 AK på lilla Prazzel i hennes debut bland de vuxna hundarna. Det är jag väldigt nöjd med. Nu får hon växa på sig till våren
























De övriga då, Tasha blev släppt på Prazzels nystötta kull, den hittade hon och stod för, på väg upp till henne lättar en ripa som hon förföljer friskt och drar med sig resten av kullen, skithund I !!!
Nikez hade ett utmärkt andra släpp och ska nu bara hitta sin fågel .... och det gör hon, en nystött singelripa som ligger på öppen torrbacke. Nikez har redan några 2:a pris så nu satsr vi på 1:an, alltså vill jag ha resning på henne. Hon reser villigt och precis i 100 meter !!! Skithund II !!!!

Hehe, inte så allvarligt som det låter men nog kan man bli gråhårig på dessa varelser ibland !!








Q avkommor

Jag har varit off line länge nu och det har varit dåligt med uppdateringar runt Zettertjärns hundarna, ska försöka sammanfatta hösten so far...

Vi kan börja med Q kullen som har SE UCH Z. Ditzie Mimsdotter som mor och Resdalens Rotax som far, det var många som undrade varför jag använde denna hanhund som inte var topp premierad men som jag sagt förut, jag är mera intresserad av linjer och typ än av meriter, meriter är definitivt inte ärftliga i någon form.
Rotax såg jag på en träning , en mycket stabil hanhund med supermentalitet och bra exteriör, en ung ivrig förstagångs ägare, som hade gjort sina nybörjarfel precis som vi alla gjort och fortfarande gör, fick mig att fatta tycke för denna hund, jag kände hans linjer på farssidan genom att Rotax har samma far ( V'Joop) som Häkza, att Rotax även har en duktig kullsyster NOJCH Rypi gjorde att jag bestämde mig för att använda honom på Ditzie. 

Det föddes 6 tikar och 4 hanar den 27 oktober 2011 och så småningom blev de alla placerade i sina  nya hem. Qaramella blev efter mycket velande kvar här, som "vanligt" skulle jag inte ha kvar någon från denna kull ;-)
Jag har inte lagt så mycket tid på henne då jag inte hunnit med helt enkelt, det är först nu i höst som hon har blivit prioriterad och det gav snabbt resultat, en följsam och lättsam tik att ha att göra med. Den senaste fjällturen resulterade i många fina situationer, jag hoppas det ska visa sig på någon av höstens jaktprov.


Under den tidiga hösten är det framför allt två hanhundar som har visat framtassarna, det startade med Qillen som helgen den 24-25 augusti fick 2 x 1 UK, sedan tidigare har Qillen 2 UK samt Excellent på utsällning. Stolt ägare Jan Erik Pallin.
Samma helg fick även Qaxzig 1 UK även han har sedan våren en 2 UK, ägare Kenneth Björnstad, Kenneth äger även pappa Rotax.
Helgen efter fick kullsyster Qajza en 2 UK, Qajza har sedan våren 2 x 1 UK samt 3 UK.
Detta innebär att dessa tre kullsyskon är kvalificerade till Norskt Derby som startar nu på fredag. Av dryga 40 anmälda GS är det endast 9 som är kvalificerade till Derbyt och tre av dessa från Zettertjärns Q kull, det känns helt OK :-)


Jag önskar Qajza, Qillen och Qaxzig stort lycka till på Derbyt, ni har gjort ett fantastiskt jobb genom att öht kvalificera Er