torsdag 9 januari 2014

Vad sker ?

God fortsättning, hoppas det nya året börjat bra .

Här går det som vanligt i hundens tecken, 2 valpkullar som kräver sin uppmärksamhet, plus ett gäng vuxna och juniorer med mycket spring i benen.
Konditionsträning pågår för fullt för de vuxna.


X-kullen har hunnit bli 5 veckor, de äter nu både ROBUR Breeder torrfoder och blötfoder med god aptit. Men snuttstunderna med mamma Nikez är fortfarande uppskattade, i allafall hos valparna, Nikez börjar tycka de är lite halvjobbiga, men det är bara att stå ut i drygt 3 veckor till för hennes del. 
Tiken får gå med sina valpar tills valparna är leveransklara, de får även träffa den övriga flocken och där finns det många som gärna agerar lektanter, Vånna och Vamp som själva är valpar är väldigt duktiga på att leka fint med dem men favorittanten det är Tasha. De äldre tikarna är inte lika tålmodiga och visar tydligt när det är nog , en blick brukar räcka och den lilla valpen backar lydigt.......
Nikez får även sin egen tid och följer gärna med på de kortare motionsturerna , hon har börjat tänka på vinterns jakt och jaktprov och börjat ladda för det.

Valparna har varit  ute någon timme varje dag i perioder, turerna runt hundkojjan som är deras trygghet ute blir allt längre.
I dag har de fått flytta upp i valprummet med egen hundgård i några timmar, det var mycket spännande att utforska där men lite läskigt var det också med den nya miljön, tur att mamma är med . 
De kommer att sova inne på natten ett tag till. 

Måste säga att den här valpkullen är mycket väluppfostrade på morgonen, de följer ljuset och sover till kl 8 innan deras fiskmåslika läten börjar höras, då är det utgång md toalettbestyr och sedan mat som gäller. Det är trist med den milda och snöfattiga vintern men för valparnas del är det toppen , de  har kunnat vara ute mera än vad som är vanligt för en kull född i december, det har gjort att de är jätteduktiga på att säga till att de vill gå ut på toan redan ;-)

IRVS valparna växer också , de har nu öppnat ögonen och börjar få färg på nos och runt ögonen , men börjar kunna se mera av de röda tecknen. En vecka till så blir de farligt söta.

Ditzie är parad med Resdalens Rotax sedan en månad tillbaka, tidigt att säga men jag tycker mig se tecken på dräktighet. Detta är en upprepning av Q kullen och många har redan visat intresse för den kommande Y-kullen.

I Skottland har Zettertjärns Optimal "Otto" blivit pappa tillsammans med GB FTCH Ensay Nifty Ninka, 11 valpar föddes häromdagen hos Kennel Ensay. 


Inga kommentarer: