fredag 17 augusti 2012

Jaktprov i Lauder

De Brittiska Mästerskapen på Ripa ( motsvarande vårt Fjäll SM)  avvecklades på hedarna runt Lauder.
Det var 47 hundar som kom till start, alla i ett parti som döms av 2 domare. Som Ni förstår blir det inte många minuters släpp per hund. 

Kvaldagens mark var en Driven Moore där man normalt går med drevkedja med utposterade skyttar och labbar /cockrar som apporterar. En Driven Moore är väldigt väl besatta med Grouse och det fanns fågel i alla släpp, ibland både 2 och 3 kullar i ett släpp. Släppen vara mellan 5-10 minuter och det blir många pick up under de korta släppen.

Fågeltillgången gjorde att man inte såg mycket till sök på hundarna, men de flesta av dem är väl revierande. Då domaren säger vänd din hund gäller det att hunden vänder på signalen annars åker den ut. Detta gör att de flesta handlers inte törs släppa  sina hundar speciellt långt ut, särsilt inte i en kuperad terräng där man inte vill att hunden ska försvinna över kanten.

Det finns inget förutbestämt antal hundar som ska gå vidare till nästa dag men det är hundar som är i stort sett felfria som går vidare, det blev nu 17 hundar vidare till dag 2.

Finalen gick på hedar som var mera normalt besatta med fågel och hundarna fick nu chans att visa upp mera sök. Söket ska ligga på bredden i en ganska tät reviering, att missa fågel är en "dödssynd" , den hunden diskas direkt. 

Dagens vinnare blev Mr Wilson Youngs pointer, nr 2 blev  Mr Billy Darraghs Irländska setter tik Erinvales Belle


Visar här några bilder från provet


Första släpp efter 30 sekunder


Snyggt pointerstånd

Startande nr 17 Ensay Hot Toddy och Penny Darragh
Erinvales Belle som blev nr 2

Belle Avancerar


Belle med fågelarbete, klicka på bilden så ser Ni riporna
Fina otto, så lik pappa Kazzan

Mor till min nästa valp

Far till in nästa valp

Fina paret Penny & Billy Darragh


2 kommentarer:

Jullan sa...

Hej , oh du verkar ju haft det helt fantiskt i skottland !! Vad fin han är otto och så stor han blivit :=) nu startar snart jakten det ser ju mörkt ut hät för vår del ... men kalle sa att blir det inget här så åker han norrut:=) hopps allt är bra med er med oss är det fint !!! Kalle tränade apport med sök idag och hedda tyckte det var galet roligt hehe såklart !!!

Miranda sa...

DÄR SATT DEN!!!! (= Kolla in min sida ;-)