tisdag 29 oktober 2013

På leriga fält

Nu har vi varit hemma någon vecka efter vår utflykt till fält, rapphöns och fasaner.
Normalt är det väldigt lerigt och skitigt att gå på fält under hösten men i år har det varit en fantastisk höst även i mellansverige och fälten var torra och rena. Hade flera träningsrundor i joggingskor, härlig känsla.

Jag åkte ner främst för att de tre unghundarna skulle få lite träning på fältfågel och få chansen att under kort tid få upprepade chanser på fågel. 
Tog även med Uni av samma anledning.

Unghundarna Qaramella, Qajza och Super Ztar skötte sig bra och utvecklades från det ena träningspasset till det andra, ingen av dem hade erfarenhet av varken fält, rapphöns eller fasaner.
Fördelen med fältmark som har ett bra bestånd av fågel är att hundarna fort tar slut i skallen och därmed är det ingen idé att träna över längre tid. Det blev 30-40 min per hund på fm och detsamma på em, perfekt då hinner jag igenom många hundar och de hinner vila mellan passen.

Jag hade anmält alla tre till MFK's fältprov på Långtora i 2 dagar. 
Dag 1 blev väl inte riktigt som jag tänkt mig, mina tidigare lydiga hundar hade stoppat proppar i öronen och tyckte det var skitroligt att springa efter fågel, för fågel det fann de alla tre, jag tyckte inte alls att det var roligt. 
Qajza  var värst, hon var överladdad till tusen och avslutades innan lunch. Det gjorde även Super Ztar men hon fixade ett fint fågelarbete på singel rapphöna där hon visade upp att hon även kunde vara lydig, hon avslutades med 2 UKL, därmed räddade hon dagen för oss.
Mella fick ett släpp efter lunch men med fasaner som sprang överallt blev hon allt för försiktig, vilket jag hade full förståelse för att hon blev.

Dag två gick bättre, visserligen blev Stållan (Supe Ztar) avslutad före lunch då hon fullkomligt klickade med god hjälp av en lika olydig partner.

Qajza och Mella var dock med till slutet, båda gick fint, de har en naturlig reviering och var följsamma . Mella hade två fågelarbeten på fasaner i sitt släpp efter lunch, detta skötte hon med bravur, kanonreser och helt lugn.
Qajza hade ett arbete på fasan som blev lurvigt, då hon försvann för mig i diket, senare missade hon en rapphönskull som hon kom för nära och stötte men respekterade godkänt, hon avslutade med ett fint stånd på rapphöns mitt ute på stubben, kanonreser och kunde stoppas med hjälp av mina röstresurser :-D

Mella fick gå ytterligare släpp där domaren ville se ett fint fältsök, ingen av mina hundar har ett skolat fältsök så jag lät henne bara  gå , försökte att hålla henne kvar ute på stubben och borta från kanterna.


Jag hade tidigare sagt till min träningskompis , att om jag fick önska och endast kunde premiera en hund så hoppades jag att det skulle bli Mella, det är hon värd. Hon har fått stå tillbaka först för Prazzel och sedan för Stållan , som båda har varit tidigare mogna än henne. Mella har haft en enorm utvecklingskurva under hösten och hon är väldigt följsam och lätt att ha att gör med och det skulle inte förvåna mig om hon i slutänden blir den bästa av dem.

Det var spännande att samlas på gården igen för att höra premieringarna. 
Först Qajza som fick en 2:a i Unghundsklass , helt förtjänt.

Mella då, ja hon fick sin premie,  en 1:a med Hederpris och Bästa Unghund,  TJOHOOO så glad jag blev :D 
Nöjda och stolta kunde vi vända hemåt mot Jämtlands fjäll, ripor och snö


Därmed har jag under året fört 4 unghundar till 1:a pris i alla tre diciplinerna, fjäll, fält och skog.

Prazzel 1:a med HP på vinter fjäll ( är  nu ÖKL hund)
Qajza   1:a med HP på vinter fjäll, 1:a vinter fjäll samt 1:a höst fjäll
Super Ztar 1:a med HP höst skog
Qaramella 1:a med HP höst fält

Mella är därmed den fjärde i Q kullen som har tagit 1:a pris i UKL/UK

Jag är otroligt stolt över mina fina unghundar och över vad vi har åstadkommit under året, det blir svårslaget. 


3 kommentarer:

Anja sa...

Jag är stolt över er allihopa!
Fan vad ni är grymma :)

Zettertjärns Kennel sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Zettertjärns Kennel sa...

Tack sötaste Anja, vi saknar dig i vårt bitchgäng <3