fredag 4 maj 2012

SE UCH Zettertjärns Ditzie Mimsdotter

Ditzie som hon heter efter sin mormors mor (SNUCH Z Ditzie F -93) kom till världen i mars 2007. Hon var frukten  av noggrann planering. 
Redan 2004 när jag reste till Tyskland för att para SUCH  Z DC Magica De Hexz med INT UCH Black Mystery Chinook hade jag en plan på hur jag skulle gå vidare med den avkomma jag behöll J Z U-Hell och vilka hanundslinjer jag ville bygga vidare på.


Valet hamnade på INT JCH NORD UCH Rippy's Tex , en snygg, mentalt stabil hanhund vars premier får tala för sig själv. Tex kom med flyg från Nord  Norge, jag hämtade upp honom på Vaernes och det var inte mycket stök runt honom, han gjorde sig hemmastadd på 5 min och stannade här i en dryg månad. Vi hade även några fina turer på fjället och han var lika okomplicerad där som här hemma.


Den 10 mars 2007 föddes D kullen som bestod av 3 tikar och 4 hanar, jag bestämde mig rätt fort för vilken tik jag skulle behålla, vet ej varför, jag valde nog enbart med hjärtat.


Som unghund var det inget speciellt med Ditzie, hon  hade ett mycket bra sök men jag tyckte att hon hittade lite fågel i förhållande till sitt fina sök. Hon fick endast ett 2:a pris i Unghunds klassen,visserligen med smak på högre premier men Ditzie har inte varit den hund som haft turen med sig, tvärtom. Så småningom upptäckte jag att Ditzie egentligen var en mycket duktig viltfinnare men att det var självförtroendet som sviktade när hon skulle gå mot okända hundar. Hon gick mycket bra på prov, hittade fågel men så sprack det.....på träning var hon lydigheten själv.....


Jag började då bygga upp hennes självförtroende genom att först låta henne gå utan partner och hitta mycket fågel, för att sedan få gå mot yngre hundar och för att till sist släppa henne mot mina bästa hundar. Då såg man att hon växte varje gång hon hittade fågel i släpp mot någon av de äldre hundarna. Även hemma har jag jobbat med hennes självförtroende genom att ge henne fördelar ibland. 
Under guide jakten 2011 lossnade det ordentligt för Ditzie och hon radade upp fågelarbeten  för skyttarna som var lyriska över henne, hon fick även utveckla sin apport och är numera en mycket duktig och glad sådan.


Denna säsong har det varit fullt fokus på Ditzie och det har gett resultat i form av premier på  alla starter utom en.
Ditzie är en mycket lättförd och samarbetsvillig tik, hon är enormt mån om att göra rätt och kan bli lite väl upptagen av mig. Hon är väldigt lätt att läsa och är fin i sin fågelbehandling, kommer nära in på fågel och är en villig resare. Under våren har det resulterat i 2 AK, 2 ÖKL, 3 ÖKL och så kom då äntligen  1 ÖKL/HP


Ditzie är även en mycket vacker tik, utställningar har inte varit hennes favorit sysselsättning och hon var nog glad när det inte krävdes många utställningar för att hon skulle få sina Cert och därmed blev hon även SE UCH i samband med sin jaktprovs etta!!


Under hösten 2011 blev Ditzie parad med Resdalens Rotax och Zettertjärns Q kull kom till världen i oktober, här behöll jag Qaramella en vacker och mycket aktiv valp.


Ditzie har även duktiga syskon
SE UCH Duke som var tidigt ute och fick 1 UKL på sin första start  sedan rullade det på med flera 1:or i Unghund, lite slit med Öppenklass ettan som tog lite tid men så var de raskt på i SKL, där det blev 1 SKL med CERT på första start.
Duke behöver nu ett höst CK för att bli D CH. Det fixar superduon Duke och Anja  !!


Duke har flera kullar efter sig i Norge där flera har meriterat sig på jaktprov. Hans senaste kull med prefixet Kråklifjelets ser mycket lovande ut och det gjorde fina resultat i Lofsdalen för ngn vecka sedan.Om 2 veckor ska Duke bli pappa igen , hans första kull i Sverige kommer att födas här på Zettertjärns , mor är Z. Belle ( kullsyster med Bleika)  Det kommer att bli en spännande kombination som jag har stor tro på.


Även kullsyster Darling är en snygg och duktig hund, hon har 2x 2 UKL, fält & fjäll, pga av ägarens brist på tid med barn och nystartat eget företag så har hon fått stå tillbaka i  några år men  Nu är de på gång igen och jag har stor tro på att Darling kommer att kunna göra ngt stort kommande höst. Även Darling är full Certad på utställning.Ditzie i sitt första stånd 8 veckor gammal
 Ditzie på fiske tur på egen hand :))3 kommentarer:

Jullan sa...

vilken trevlig läsning Kina :=) Förstår inte hur du håller koll på allt bara ...alla namn beteckningar osv !!!!!!!!

Sofia sa...

Inte alla som kostar på piercing i nosen på sina hundar ;-)

Miranda sa...

Vilken härlig berättelse! Fina bilder som vanligt! Ha en fin lördagskväll!