måndag 30 september 2013

Min Super Ztar

Att få sin unghund jaktprovsmeriterad är alltid en speciell och härlig känsla och det är naturligtvis det som är målet med att vi startar våra hundar på prov, men hur det nu än är så är det bara ca 20 % av de startande hundarna som lyckas med det. De flesta avslutar dagen med 0 pris.
Att få pris på sin unghund är ett litet kvitto på att vi är på rätt väg, själv tycker jag det är otroligt roligt och spännande med unghundar. 
Det är förmodligen därför det oftast blir en valp som stannar hos mig i varje kull, dels för att jag är nyfiken på om parningen ska bli det jag hoppas och tror att den ska bli dels för att jag tycket att det är så förbaskat roligt att träna unghundar.

Att döpa en hund till Super Ztar sätter en viss press på ägaren :-) , helst när föräldrarna båda är JCH och många hade stor tro på kombinationen.
Jag har hela tiden sagt att dessa valpar blir inga unghundstjärnor, att söket troligen inte håller måttet förän de närmar sig 2 år....... för så var mamma Bleika. Det tycks stämma bra på avkommorna också. Super Ztar har passat väldigt bra in på mitt siande men hon har mognat mycket i höst och ibland gnistrar hon till rejält söksmässigt. Det som jag gillar väldigt mycket hos henne är intensiteten i hennes sök, hon är ingen enorm storsökare men det är 100%  insats i det hon gör och vad det lider blir nog söket stort nog.

Jag hade tidigare i höst lovat att jag skulle komma till Älvdalen och döma, jag kan ärligt säga att det  var något jag ångrade rejält när det närmade sig. Efter att ha flackat runt sedan i mitten av augusti längtade jag efter en helg hemma i lugn och ro.
Men lovat är lovat.
På lördagen dömde jag ett parti och fick dela ut en 1 ÖKL/HP, skönt!! Det är verkligen urtrist att gå och döma en hel dag och inte få dela ut några premier. Det hade kunnat bli flera premier men bromsarna var inte helt justerade på alla hundar.

I går , söndag startade jag unghundarna Stållan och Mella. Båda sökte fint och fick fin kritik av domaren. I sitt andra släpp hade Stållan (SZ) några markeringar som hon löste för att strax strama upp sig i ett fint stånd, hon korrigerade sig flera gånger och blev allt lägre för varje gång, jag och domaren fick tänja på stegen rejält för att hänga med i svängarna, hon tar ett nytt stramt stånd, jag ser ripor springa framför henne och reser i nedförsbacke, hon är inte nödbedd utan reser djärvt och precis riporna och är lugn i flog och skott.
Oiiii, vad glad jag blev över hennes fina fågelarbete, det var inte många hundar som lyckades med fåglarna under helgen så jag var enormt nöjd med hennes insats. 
Stållan fick komma ut i ytterligare ett släpp innan hon blev avslutat med 1 UKL/HP. 
Om jag var glad, Ni kan ju gissa !!!????? ;-) ;-) ;-)

Mella då, ja hon gjorde allt för att hitta en fågel men dessvärre fanns det inget i hennes släpp, hon hade förtjänat ett fågelarbete efter sitt fina sök och den arbetsinsats hon gjorde.

Nu har jag anmält unghundarna till start på fält i oktober, det ska bli spännande. 
Det borde i alla fall vara rätt säkert med chans på fågel på det provet, hoppas hinna med en liten träningstur på fältfågel innan start.

Foton: @super ztar 
2 kommentarer:

Anonym sa...

Stort grattis - grymt bra!!

//Kjelle G

Zettertjärns Kennel sa...

Tack Kjelle :-)