torsdag 6 januari 2011

Dressyrhjälp

Vi går mot ljusare tider, snart dags för simträning...

Ditzie i sin favoritstol




























Att ha en hundflock runt sig jämt är för det mesta bara skoj men så klart blir man skitless på allt vad hund heter ibland. Då är det tur att vi har våra 4 årstider så att det blir lite lugnare på fronten tidvis. På sommaren får mina hundar ta det lugnt och vila, simturer och joggingturer är vad som bjuds. Jag brukar säga att man skulle kunna stoppa ner hundarna i frysen från maj till juli, plocka upp dem i början av augusti i samma form som de hade i maj *hehe* Det skulle för modligen bli FÖR tråkigt att vara hundfri så länge.

Men det jag skulle komma till är att även om det är mycket jobb med många hundar har man stor nytta av dem då de i många fall fostrar varandra. Det negativa är att det går mycket fortare att de lär sig olater av varandra än att de lär sig det som är bra ....... :-)
Ditzie som är en mycket förarkänslig tik och vill vara till lags har varit till stor hjälp när det gäller Lill-Tasha. Tasha hade en olat att hon hoppade på dörren i hundrummet , belöningen kom snabbt genom att dörren flyger upp och Tasha springer ut. Hon springer inte bort utan drar en sväng och kommer in igen MEN enormt irriterande, detta hände några gånger och  jag korrigerade Tasha men det rann av henne som på en gås. Ditzie märkte förmodligen min irritation och tog tag i saken, sista gången Tasha hoppade på dörren for Ditzie efter och nöp tag i henne och  tryckte ner henne i backen ....... en stukad Tasha kommer in igen och sedan var det slut med att hoppa på dörrar.  Samma sak hände när vi alla var ute i skogen , alla skulle gå bak med Tasha smet iväg, Ditzie efter och tacklade omkull henne och gav henne en skarp reprimand även denna gång kom en stukad Tasha in och gick snällt bak. 

Tack Ditzie för hjälpen. 
I bilen är det Iona som håller ordning, hundar ska ligga still i bilen
, inte stressa, leka eller vara högljudd,vilket kan vara fallet med valpar eller ej bilvana hundar. Då får de åktur med Iona som snabbt sätter dem på plats och efter den gången vet de vad som gäller. 
Tänk om vi hade dem "powern" som finns i hundflocken, det räcker med en blick eller en liten lyftning av läppen så vet alla vad som gäller. Tack för Er Hjälp tjejjer!!!!

6 kommentarer:

Dernole sa...

Finns inget som är så härligt som att studera en flock. Samma sak i en hästflock, de fostrar och utbildar varandra bättre än det vi människor kan. Hmm tänk om vi människor vore lika respektfulla mot varandra, då skulle mänskliga avarter snabbt rensas bort :)
Ha en härlig trettonda´

Eva sa...

måste hålla med,tänk om vi människor hade samma power...tänk om det räckte med att lyfta på läppen och ge ett litet morr ifrån sej....fast vi är väl för snälla

TvåÄndsStickan sa...

Iona är DROTTNING av att hålla ordning på busungar. Önskar att jag hade henne här ibland då mina eng setter tikar är för snälla mot mitt lilla svarta troll Jenkypenky.
Men jag jobbar på.
kram i massor till dig Kina

Anonym sa...

Godt nyttår:) Det er nok en stund til den gjengen din kan ha svømmetrening. Bildet skaper lengt etter at vinteren skal ta slutt selv om det er fine forhold i marka her nå med mye snø og pent vær. Gubben prøver å dra ut med hundene og hodelykt så ofte det lar seg gjøre....noe de gutta setter veldig stor pris på.

Kasan hos oss har bidratt mye i treninga av Espresso. Veldig verdifullt.

Det blir spennende fremover. Denne uka er de første påmeldingene til jaktprøver gjennomført og gubben gleder seg som en unge mens han fyller opp helg etter helg;)

Herlig gjeng du har:)

Jullan sa...

haha vad bra att du har hjälp av de lite äldre.... och som du säger tänk om man kunde ha den powern!!!!!

syns på söndag!! ska bli kul att komma till krok igen:=)

Unknown sa...

God Fortsättning nr 14, även här börjar almanackan fyllas med jaktprovshelger :-)

Vi kan bara konstatera att vi har mycket att lära av djuren och att man lär sig något nytt varje dag :-)