torsdag 29 juli 2010

Field trial



I England/Skottland är det nu jaktprovssäsong. Höstproven startar ca 20 juli i Skottland för att sedan förflytta sig söderut till norra England. Dessa prov går på ripa uppe på hedarna, på vissa marker kan det även förekomma både fasan och rapphöna , det är dock endast på ripa en vinnare kan koras. Jaktproven har inte någon kvalitetsklass som det är här i Sverige utan alla klasser är konkurrens, man tävlar i puppy stake, novis & open stake. Varje ras har även en Breed Stake. Denna resa från norr till söder som tar ca 3 veckor avslutas med Champion Stake som är deras Mästerskap. De tävlande är alltså på resa i 3 -4 veckor då man tävlar i 2-3 dagar för att sedan förflytta sig till nästa plats. Många åker runt med sina husvagnar eller bor på pensionat/ hotell.

Vinnaren i en Stake får premien 1:st Open eller Novis , denna hund är alltså i domarens ögon den bästa hunden för dagen, det är alltid 2 domare som dömer, en av dem måste vara en A panel domare, den andra kan vara under upplärning.
En hund kan även få ett COM ( Cerificate of Merit) , då tycker domaren att hunden är värd att uppmärksammas men att den inte kan placeras. Efter en vinst eller 2 placering i Novis stake kan hunden flyttas upp till Open Stake, 3 vinster i Open Stake (ej Breed Stake) gör hunden till Field Trial Champion.

Zettertjärns M' Emil of Ensay flyttade till Kennel of Ensay och min vän Penny som valp/unghund ( Han är kullbror med min Mejja ) där han gjort det bra. Igår vann han Breed staken för 3 :e året på rad. Detta var xtra skoj då han varit skadad och slog upp sin skada på sin första start för i år. Vi trodde att Emils karriär var slut vilket kändes sorgligt då han behöver en 1:st till för att bli FTCH. Kontakt med en annan vet gav dock besked om att det inte var ngt allvarligt och igår kom Emil till start igen. Nu håller jag tummarna för att det håller hela vägen för honom. Förra året blev Emil nr 2 i Champion Stake. Nu kryssar jag alla fingrar för att det ska lyckas för Emil , då detta är hans sista säsong som tävlingshund. Good luck Emil and Penny

2 kommentarer:

Anonym sa...

KUUUL att det går bra för Penny!!
Känner mig lite delaktig att du fick kontakt m Penny!??
/B

Unknown sa...

Hej B!
Vad skoj att du läser min blogg :-)
Jodå, jag och penny har kontakt , tack vare skype så pratar vi med varandra ofta och försöker besöka varandra när det passar :-))))