tisdag 12 oktober 2010

Emils barn


Emil

Ensay Oren

Oren

Breena

Breena (kullsyster t Oren)
Zettertjärns Emil flyttade till England och senare med sin ägare till Skottland , år 2002 han var då 10 månader. Vid omregistrering till Brittisk KK fick kan namnet Zettertjärns Emil of Ensay, han har tränats och tävlats av innehavaren till Kennel of Ensay som även äger Emil. I början gick det trögt för Emil, det var mycket att lära, att hålla ordning på kropp och ben när man springer så mycket fortare än de flesta andra samtidigt vara koncentrerad och ha ordning på nosen när det finns så mycket vilt och dessutom ha en regelbunden revieringen stort anlagd på bredden och med 10-15 meters lucka. När de har fågel i nosen ska de inte följa strålen rakt fram i 100 meter utan helst reviera sig fram till ståndet, resa behärskat, gärna en fågel i taget om det är en kull samt vara helt komplett lugn i flog och skott. Att gå förbi fågel är en "dödssynd" på Brittiska jaktprov , därför gäller det att ha systematisk reviering så de inte missar en fågel, med komplett lugn menas att de inte får röra så mycket som en tass. Det gick trögt för Emil innan han fått ordning på allt men så småningom började premierna ramla in
. Han har bl a vunnit Breed Stake 3 år på raken, 2009 blev han nummer 2 i Champion Stake (Brittiska Mästerskapen) Emil har endat tävlats på Grouse (ripa) upp på Hedarna i Skottland och Norra England, i år blev han dessvärre skadad innan provsäsongen men tillfrisknade lagom tillatt vinna Breed Staken, dessväre fick han inte tävla i Mästerskapen då ägaren inte kunde ta sig dit p g a en havererad bil. Nu är beslutet tagit att Emil ska pensioneras från Jaktprov och få bli jakthund.


Emil har används ett fåtal ggr i avel och med bra resultat , han tycks ha nedärvt egenskaper som fart och stil, vilket är vad många GS i Storbritannien saknar. Det är med stolthet jag kan konstatera att i år så har 4 av hans avkommor blivit meriterade på jaktprov i Storbritannien Clitters Lerryn har fått 1st (u. Clitters Jade) , Ensay Selkie 1st, Ensay Tiva 2nd och Ensay Oren COM (u .Ensay Ruby Ludstar)


Foton på några av Emils avkommor

Inga kommentarer: